Index Hevoset Kilpailut Kasvatus Sähköposti Vieraskirja

Ch Jonatan Lejonhjärta, KTK-II, SHLA-II, YLA2, VVJ-II

       

© Moona P. (Klikkaa kuvat suuremmaksi)

  Nimi   Jonatan Lejonhjärta, VH11-017-0626   Sukupuoli   Ori
  Syntymäaika   20.09.2007, 18v   Rotu   Shetlanninponi
  Säkäkorkeus   89cm   Koulutustaso   Helppo B, 60cm, noviisi, yleispainotus
  Kasvattaja   Rachild Stud, SWE   Omistaja   Joe (VRL-02528), Satulinna

Luonnekuvaus

Hoitaessa Joona voi olla vähän veikeä, se on helposti puuhaamassa kaikkea omaa karsinassa, kun on irti. Usein kaikki taipuu karsinassa hääräämiseen ja kiertelyyn, siksi nuori ori kannattaakin pitää kiinni narussa. Joona ei pane pahakseen, vaikka se onkin kiinni, mutta se saattaa nakerrella vähän halunsa mukaan kaikkea mikä eteen tulee. Harjat nähdessään Joona saattaa vähän kauhistua, mutta kannattaa vaikka alkuun antaa sen nuuhkia ennen kuin alkaa harjaamaan. Kumisuasta Joona ei tykkää, siitä ei saa kunnon otetta hampain ja se on huonoa pureskeltavaa. Pehmeät harjat ovat orin mieleen, ne ovat sopivan pehmeitä eikä Joona yhtään pane pahakseen, kun karva alkaa kerrankin kiiltämään joidenkin lukuisten mutaisten tarhareissujen jälkeen. Orista on myös hauskaa kavioiden kanssa nostaa vastakkaisen puolen jalkaa, tai vetää etujalkoja pois hoitajan kädestä. Joskus se myös jää tuuppimaan selkään sen mukaan kuin turpa ylettää. Takajalkojen kanssa se ei jaksa itse nostaa ollenkaan, mutta pitää kumminkin putsauksen ajan aika kiltisti jalkaa ylhäällä. Letitystilanteissa tai muissa erikoistilanteissa Joona on rauhaton ja aika paljon se yrittää pomottaa ja riuhtoa itsensä tilanteesta pois. Suojista Joona ei piittaa, mutta tutkii uteliaasti mielellään kaikki hajut läpi kun tulee tilaisuus. Satulan kanssa Joona yrittää alkuun vähän näykkäistä, mutta ei kumminkaan pure tai pullistele kun vyö kiristetään lopullisesti. Suitset Joona ottaa kiltisti, mutta jää häiritsevästi narskuttamaan kuolaimia, mikä tekee turparemmin kiinnilaittamisesta jokseenkin vaikeampaa.

Joona ratsuna? Nyt kyllä tulee olla päättäväinen ratsastaja siellä selässä. Työtä saa tehdä kouluratsastuksesta esteille asti ja paljon yhdellä tunnilla. Koulutunneilla Joona tykkää yrittää pukittaa selästänsä ratsastajaa aina laukassa, mutta harvoin se jaksaa kahden laukannoston jälkeen jatkaa yrittämistä. Joonan liikkeet ovat pehmeät ja ne näyttävät tyylikkäiltä. Ravi on pomppuinen istua, mutta se on silti irtonainen eikä takaosa laahaa perässä. Laukka kaatuu useimmiten sisälle ja Joona yrittää siinä aina vähän. Joonalta sujuu kanssa pienen niksuttelun kautta vaativammat koulujutut, kuten pohkeenväistöt jollain tasolla ja myös kokoaminenkin alkaa onnistumaan kivasti. Tietyt perusasiat, kuten asetukset ja taivutukset, pysähdykset ja peruutukset yms. osaa Joona hyvin. Esteille päästessään löytyy poweria vähän liikaa. Aluksi lämmittelystä tulee hätäistä ja Joonalla olisi jo kova kiire hyppäämään. Ravi usein on hosuvaa ja voi horjua ja tulla kompastuksia. Kannattaa saada kaikki askellajit haltuun ennen hyppäämistä. Kun aletaan hypätä, on aika varmaa että Joona kumminkin yrittää kieltää esteitä. Ristikot ja pienet esteet suorilla ja epäsuorilla linjoilla menevät, mutta jos pieni ristikko-okseri tai jokin erikoiseste tulee eteen, niin se on stoppari ennen hyppyä tai suoraan ohi. Siinä kannattaa olla kummatkin ohjat tuntumalla, sillä vaikka Joona olisikin enemmän oikealla puolella, se usen menee sille puolelle, missä ohja on löysempi. Joonan hypyt ovat hyviä ja kivoilla ilmavaroilla varustettuja, mutta joskus jos vauhti on liian hidas tai liian kova, tulee hypyistä vähän kuin kengurunloikkia. Maastossa Joona on omanlainen ratsu, se voi olla outo kokemus jollekkin, joka ei ole tottunut menevään poniin. Usein Joona yrittää ohi ryhmästä laukassa kun muut menevät vasta ravia. Joona on aika kova suusta, eikä ota apuja hyvin, vaan siinä saa antaa kunnon nykäisyn jotta ori havahtuu maastossa taas kuuntelemaan apuja.

Kun päästään Joonan ajoluonteeseen ja valjakkoajoon voi tulla suurikin hämmennys. Joona on peruskiltti ja kuuntelee ohjaa miljoonasti paremmin kuin ratsastaessa. Normaaleilla maastolenkeillä Joona on erittäin herkkä suusta, se kuuntelee ohjaa eikä tee yhtään enempää kuin on tarve. Se jaksaa vetää hyvin ylämäet ja menee alamäetkin aika nopealla temmolla, vaikka olisi isompikin alamäki kyseessä. Joona saattaa kumminkin joissain tilanteissa vähän havahtua ja jäädä pysähdyksestä peruuttamaan. Kannattaa olla varovainen, sillä Joona on peruuttanut useammankin kerran ajokärryt ojaan. Joonalla alettiin harrastamaan valjakkoajoa heti neljävuotiaana, se oppi helposti ja siitä tuli sen myötä myös hyvä ajoponi. Joonan liikkeet ovat hyvät, se ei laahusta ja se on usein ryhdikäs ja erittäin komea. Joonalta sujuu hyvin voltit, peruutukset, kahdeksikot ja erilaiset kiemuraurat. Ne kaikki onnistuvat ravissa ja käynnissä, helpoiten tämä onnistuu kun ohjaajalla on yksinkertaiset ja selkeät avut. Joona on aika tarkka, kun sillä ratsastetaan, eli se ei ole huono tarkkuuskoe -luokissa, jos sitä kysytään, mutta usein kilpailupaikoilla hälinä ja tammat voivat käydä hermoille ja ori saa päähänpistoja kun pääsee esille. Joona on erittäin vahva ja hyvä valjakkoratsu, yleiskunto on hyvä ja kaikki askellajit ovat selkeitä ja voimakkaita, eikä ravi laahaa - vaan pysyy ryhdissä.
© Kisshu

Sukutaulu

  i. Upprymd   ii. Kungling
  ie. Kvalitativ
  e. Detaljerad   ei. Fallgrop
  ee. Trollslända

Upprymd aka 'Rymy' on vauhdikas, orimainen pieni shetlanninponiori. Ori on nipin napin shetlanninponi, eikä mini. Joona on selvästi saanut isältänsä omapäisyyttä ja myös hieman samaa väritystä. Rymy on valjakkopainotteinen, ori on selvästi ollut nuorena ajohevonen, mutta jälkeenpäin siitä kehittyi komea valjakkoponi, joka ei tosiaankaan ole mikään kamala päällepäsmäri ja apuja vähättelevä. Rymy on kuulias ja se on aina 'rinta rottingilla', kun näkee tammojen tulevan lähemmäs. Rymyllä on jo nuoruuden vuodetkin kulutettu, mutta on silti vielä varmasti toiset kymmenen loistokasta siitosvuotta edessä. Rymy on nykyisin myös ollut jalostuksessa muillekkin tammoille, kuin Ranchil Studin tammoille, ja on varsinainen rahasampo.

Kunling on Rymyn isä, oikea hieno jalostusori ja menestynyt sellainen, kaiken kukkuraksi. Kunling on syntynyt Ruotsissa ja saanut siellä valjakkopainotteisen opetuksensa ja käytöstavat, mutta pian se muutti omistajansa kanssa Britanniaan. Siellä se menestyi näyttelyissä ja ansaitsi loistokkaan kantakirjapalkinnon, KTK-II. Kunlingilla on varmasti myös ollut valjakkopainotteisella urallansa menestystä, koska palatessaan Ruotsiin, oli jalostuskysyntä kovaa. Ori sai menestyviä jälkeläisiä ja se hallitsi kantakirjattujen orien menestystä. Kunlingin loppuvuodet olivat vaikeita, se oli elänyt pitkään, ja maineikkaana ponina oli sen lopetus vaikeaa, lopulta se kuoli viisi vuotta Upprymdin syntymän jälkeen.

Kvalitativ aka 'Jade' on ruotsissa syntynyt minishetlanninponitamma, joka on ollut yleisesti ottaen vain ohjasajettu ja omalla kotitallilla mukava maastolenkkiponi. Alkujaan Jaden elämä pyöri Ruotsin pohjoisosissa, jossa hevoskanta ei ollut kovin suuri tuolloin. Jade kävi harvoissa rotunäyttelyissä, mutta menestyi silti todella hyvin. Omistajat keksivät tehdä yhtenä kesänä viikon kiertueen Etelä-Ruotsissa ja käyttää tallinsa poneja näyttelyissä. Silloin kimo minishetlanninponi Jade tuli ja voitti korkeantason huippuluokkia. Kumminkaan Jaden rakenne ei enää kantakirjaustilaisuudessa ollut hyvä, koska se oli saanut kaksi varsaa ennen sitä, ja oli vielä lihaskunnoton.

Detaljerad, Joonan emä, on pehmeäliikkeinen hieno koulupainotteinen poni. 'Detan' liikutus vain tuottaa pientä harmia, kun sille on etsittävä kovin pieniä ratsastajia. Tamma on kooltaan minishetlanninponi ja on koulupainotteinen. Neiti on rautiaan värinen ja varmasti todella suloisen näköinen heti ensisilmäykseltä. Tamma on lempeä ja melko nuori. Detalta löytyy ratsastuskokemusten lisäksi kokemusta suhteellisesti myös kevyistä ajolenkeistä maastossa ja tietenkin maineikkaista näyttelyistä. Deta ei vielä ole kehittynyt kumminkaan kovin paljon lihaskunnossa, eikä ole menestynyt näyttelyissä vielä isoille pysteille asti. Tammalla on kyllä vielä toivoa olemassa, koska sen suku on jalostukseen soveltuva ja kaikilla lähimmillä sukulaisilla on jalostuslupa. Detalle Joona on ensimmäinen varsa, neidillä on varmasti vielä tulevaisuudessakin toivoa jalostukseen menestyksen myötä.

Fallgrop aka 'Fall' on lähtöisin Amerikasta, siitä nimikin vähän. Sukujuuria Fallilta on koko suku amerikkalaista, mutta se itse tuotiin Eurooppaan tarkoituksena saada uudenlaista sukukantaa liikkeelle. Fall onkin musta ja siinä 100cm pintaan kokoa. Se sopii mainiosti myös pieniin esteratsastusluokkiin, erittäin taitavan ja päättäväisen ratsastajan kanssa. Fall on aika pippurinen, eikä apuja ota niin pienistä pidätteistä. Fallin suku onkin monté painotteista ollut, mutta kyllä sieltä ratsuja ja normaaleita ravurejakin löytyy. Fallin omat terävät liikkeet siksi sopivat parhaiten ajokärryjen eteen. Fall on saanut alle 10 vuotiaana monia varsoja, mutta se on ruunattu sen jälkeen lähes mahdottoman käsittelyn takia.

Trollslända on pienehkö rautias shetlanninponitamma, valtavalla persoonalla ja erikoisella luonteella. Se on osakseen herkkä ratsastaa, mutta silti erittäin hiipuvainen ja jäykkä. Tosin hyvällä ratsastajalla se on myös rentoutunut kouluratsastuksessa hyvin ja ollut erittäin kaunis ja pehmeäliikkeinen. 'Tellu' on mukava ihmisten kesken ja on erittäin seurankipeä. Tellu on kotoisin Ruotsista, erittäin normaalista ja samanlinjaisesta jalostusorisuvusta. Tellulla ei olla paljoakaan ikinä näyttelyissä käyty, mutta matsareissa ollaan välillä lähitallien kanssa käyty katsomassa millaista siellä on. Tellu on nykyisin aktiivisessa siitoskäytössä, koska kilpailut ovat tuottaneet tulosta.
© Kisshu

Jälkeläiset

    e. Satellite vom Liliebloom Satulinnan Sunsweet Berries 01.10.2015 Tamma Ei meriittejä
    e. Sweet Strawberry Kisses Teerivaaran John Lennon 20.09.2015 Ori Ei meriittejä
    e. Fringilla Lincoln 02.07.2013 Ori Ei meriittejä
    e. Rienada v. Drymf Peace r. Lion 11.09.2012 Ori Ei meriittejä
    e. Mad Teaparty Harjakon Lucas 16.06.2012 Ori Ei meriittejä
    e. Hassan Linnet Crewan's Armani 01.04.2012 Ori Ei meriittejä
    e. Holmebacks Junity Remukylän June 29.02.2012 Tamma Ei meriittejä
    e. Graystock's Lilith Leonty Jaida J 13.11.2011 Tamma Ei meriittejä
    e. Graystock's Lilith Bachelor J 30.10.2011 Ori Ei meriittejä

Sijoitukset ja meriitit

30.05.2013: 8,75 (9+8,5) + 40 + 20 + 9 + 4,5 = 82,25p = VVJ-II
"Erinomaiset leimat, sopusuhtainen, hyvä kokonaisuus. Painunut selkä, jyrkähkö lautanen." "Mukava luettavaa, ei:n tekstissä muutamia hassuja lauserakenteita ja kirjotusvirheitäkin oli parisen kappaletta mitkä miinustivat pisteitä."

30.09.2011: 23(22-24) - 21 - 16 - 21 - 0 - 1 = 82p. = SHLA-II

18.04.2012: 34 + 37 + 20 + 35 = 126 p. = YLA2

27.07.2012: Ch

20.03.2016: 18 + 18 + 18 + 18 = 72 p. = KTK-II

   NJ
   30.05.2012   Huvitus (tuom. Anniina K.)   Shetlanninponioriit   irtoSERT, JS
   21.12.2011   Härdelli (tuom. Elisa A.)   Shetlanninponiorit   irtoSERT, JS
   16.09.2011   Cecam Shetlands (tuom. Peppi S.)   Shetlanninponiorit   irtoSERT, JS
   VSN, 10p
   07.03.2016   Adina   Shetland oriit   RCH, 10p.
   VVJ, 39 sijoitusta, voitot tummennettu
   10.09.2012   Breandan   Noviisi yhdistetty pareille   3/20
   08.09.2012   Satulinna   Noviisi yhdistetty pareille   2/15
   07.09.2012   Satulinna   Noviisi yhdistetty pareille   2/10
   05.09.2012   Breandan   Noviisi yhdistetty pareille   3/20
   02.09.2012   Breandan   Noviisi yhdistetty pareille   2/20
   15.08.2012   Fiktio   Noviisi yhdistetty pareille   4/30
   09.08.2012   Duren   Noviisi yhdistetty pareille   2/29
   05.08.2012   Shamrock Hill   Noviisi yhdistetty pareille   5/30
   04.08.2012   Bairdon   Noviisi yhdistetty pareille   3/38
   13.07.2012   Satulinna   Noviisi yhdistetty pareille   4/30
   12.07.2012   Taikakuun Kartano   Noviisi yhdistetty yksilöille   3/30
   09.07.2012   Taikakuun Kartano   Noviisi yhdistetty yksilöille   1/30
   30.06.2012   Huvitus   Noviisi yhdistetty pareille   1/27
   28.06.2012   Huvitus   Noviisi yhdistetty pareille   3/27
   26.06.2012   Huvitus   Noviisi yhdistetty pareille   1/27
   23.06.2012   Duren   Noviisi yhdistetty pareille   4/16
   20.06.2012   Kilva JK   Noviisi yhdistetty pareille   1/28
   12.06.2012   Huvitus   Noviisi yhdistetty pareille   4/30
   11.06.2012   Duren   Noviisi yhdistetty pareille   5/30
   10.06.2012   Huvitus   Noviisi yhdistetty pareille   2/30
   08.06.2012   Fiktio   Noviisi yhdistetty pareille   3/30
   31.05.2012   Toukokuun VVJ Cup   Noviisi yhdistetty yksilöille   1/119
   12.05.2012   KK Bailador   Noviisi yhdistetty pareille   4/29
   07.05.2012   Satulinna   Noviisi yhdistetty yksilöille   5/50
   03.05.2012   Fou Miniatures   Noviisi yhdistetty yksilöille   3/30
   15.04.2012   Kilva JK   Noviisi yhdistetty pareille   2/29
   05.10.2011    KK Bailador    Noviisi yhdistetty yksilöille    2/30
   30.09.2011    Satulinna    Noviisi yhdistetty yksilöille    1/30
   11.09.2011    Duren    Noviisi yhdistetty pareille    2/15
   11.09.2011    Bairdon    Noviisi yhdistetty yksilöille    1/24
   09.09.2011    Duren    Noviisi yhdistetty pareille    3/15
   08.09.2011    Virtuaalitalli Dei    Noviisi yhdistetty pareille    5/30
   07.09.2011    Satulinna    Noviisi yhdistetty yksilöille    4/30
   06.09.2011    Satulinna    Noviisi yhdistetty yksilöille    1/50
   04.09.2011    Annin kisatalli    Noviisi yhdistetty yksilöille    4/30
   02.09.2011    Annin kisatalli    Noviisi yhdistetty yksilöille    1/30
   30.08.2011    Rågkross    Noviisi yhdistetty yksilöille    5/30
   15.08.2011    Annin kisatalli    Noviisi koulukoe yksilöille    1/25
   07.08.2011    Satulinna    Noviisi yhdistetty yksilöille    2/28
   ERJ, 46 sijoitusta, voitot tummennettu
   21.06.2012   Kilva JK   60cm   3/57
   15.06.2012   Graftham Stud   60cm   1/40
   26.05.2012   Heijastus   60cm   3/27
   24.05.2012   Heijastus   60cm   5/28
   20.05.2012   Satulinna   50cm   1/27
   19.05.2012   Satulinna   50cm   2/27
   07.05.2012   Suprant   60cm   7/50
   06.05.2012   Suprant   60cm   4/50
   03.05.2012   Suprant   60cm   4/50
   02.05.2012   LAC   50cm   2/40
   01.05.2012   LAC   50cm   2/40
   30.04.2012   LAC   50cm   5/40
   25.04.2012   Ashcroft Warmbloods   60cm   5/31
   24.04.2012   Ashcroft Warmbloods   50cm   3/20
   22.04.2012   Ashcroft Warmbloods   50cm   4/17
   21.04.2012   Ashcroft Warmbloods   50cm   2/19
   13.04.2012    B.B. Steeds    60cm    4/30
   13.04.2012    B.B. Steeds    60cm    4/30
   11.04.2012    B.B. Steeds    60cm    4/30
   10.04.2012    B.B. Steeds    60cm    5/30
   06.04.2012    Rhonwen    60cm    1/40
   01.04.2012    Rhonwen    60cm    5/40
   28.03.2012    Rhonwen    60cm    6/40
   11.10.2011    Hiprakka    50cm    2/60
   05.10.2011    Satulinna    60cm    4/24
   04.10.2011    Satulinna    50cm    4/21
   23.09.2011    Kilpailukeskus Stewart    60cm    1/40
   15.09.2011    KK Bailador    50cm    6/41
   15.09.2011    Cecam Shetlands    60cm    2/33
   13.09.2011    Cecam Shetlands    60cm    4/37
   12.09.2011    Stal Lycan    50cm    3/16
   12.09.2011    Cecam Shetlands    60cm    3/37
   12.09.2011    Bairdon    50cm    5/30
   10.09.2011    Stal Lycan    50cm    2/16
   26.08.2011    Satulinna    60cm    3/30
   24.08.2011    Annin kisatalli    60cm    4/29
   24.08.2011    Annin kisatalli    60cm    1/30
   23.08.2011    Satulinna    60cm    1/30
   22.08.2011    Alegre    40cm    1/4
   21.08.2011    Annin kisatalli    60cm    4/30
   19.08.2011    Annin kisatalli    60cm    3/29
   14.08.2011    Annin kisatalli    60cm    1/30
   13.08.2011    Annin kisatalli    60cm    3/30
   11.08.2011    Cecam Shetlands    60cm    6/40
   10.08.2011    Cecam Shetlands    50cm    1/35
   08.08.2011    Cecam Shetlands    50cm    5/35
   KRJ, 94 sijoitusta, voitot tummennettu
   18.06.2012   Koston Suomenhevoset   Helppo B   6/50
   17.06.2012   Koston Suomenhevoset   Helppo B   2/50
   16.06.2012   Arvolaakso   Helppo B   2/50
   15.06.2012   Järviluoto   Helppo B   2/30
   14.06.2012   Järviluoto   Helppo B   5/30
   13.06.2012   Moana part breds   Helppo B   4/50
   05.06.2012   Fiktio   Helppo B   7/60
   04.06.2012   Diega Ponies   Helppo B   3/40
   03.06.2012   Taavilan Suomenhevoset   Helppo B   2/50
   01.06.2012   Taavilan Suomenhevoset   Helppo B   4/50
   01.06.2012   Diega Ponies   Helppo B   2/40
   24.05.2012   Diega Ponies   Helppo B   5/40
   20.05.2012   Diega Ponies   Helppo B   5/40
   18.05.2012   Kilva JK   Helppo B   4/70
   15.05.2012   Kilva JK   Helppo B   8/70
   15.05.2012   Satulinna   Helppo B   4/40
   12.05.2012   6 sins   Helppo B   7/50
   11.05.2012   Vitry   Helppo B   3/60
   09.05.2012   Yeneva   Helppo B   1/30
   08.05.2012   Revontuli   Helppo B   5/30
   08.05.2012   Kadotetut Suomenhevoset   Helppo B   3/60
   30.04.2012   Huvitus   Helppo B   2/40
   28.04.2012   Huvitus   Helppo B   3/40
   27.04.2012   Huvitus   Helppo B   2/40
   25.04.2012    Huhtikuun KRJ Cup    Helppo B    10/407
   23.04.2012    Ashcroft Warmbloods    Helppo B    5/50
   20.04.2012    Revontuli    Helppo B    4/30
   18.04.2012    Virtuaalitalli Dei    Helppo B    6/50
   18.04.2012    Revontuli    Helppo B    6/40
   17.04.2012    Revontuli    Helppo B    5/40
   12.04.2012    Järviluoto    Helppo B    5/30
   12.04.2012    Apinaliiga    Helppo B    3/50
   11.04.2012    Apinaliiga    Helppo B    5/50
   10.04.2012    Järviluoto    Helppo B    3/30
   08.04.2012    Apinaliiga    Helppo B    4/50
   08.04.2012    Revenace Stud    Helppo B    8/69
   08.04.2012    Yeneva    Helppo B    4/30
   05.04.2012    Fiktio    Helppo B    3/60
   29.03.2012    Heijastus    Helppo B    6/40
   28.03.2012    Huvitus    Helppo B    6/40
   26.03.2012    Huvitus    Helppo B    1/40
   22.02.2012    Dark Side Trakehners    Helppo B    1/100
   29.09.2011    Solo    Helppo C    5/73
   29.09.2011    Satulinna    Helppo C    5/50
   28.09.2011    Fiktio    Helppo C    5/50
   27.09.2011    Fiktio    Helppo B    3/50
   27.09.2011    Solo    Helppo C    7/73
   25.09.2011    Fiktio    Helppo B    2/50
   22.09.2011    Fiktio    Helppo B    1/50
   21.09.2011    Koston Suomenhevoset    Helppo C    3/50
   21.09.2011    Fiktio    Helppo B    5/50
   20.09.2011    Koston Suomenhevoset    Helppo C    2/50
   19.09.2011    Satulinna    Helppo B    1/40
   18.09.2011    Koston Suomenhevoset    Helppo B    6/50
   18.09.2011    Fiktio    Helppo C    5/50
   17.09.2011    Nerian    Helppo B    4/40
   16.09.2011    Cecam Shetlands    Helppo B    2/40
   16.09.2011    Nerian    Helppo C    6/40
   16.09.2011    Koston Suomenhevoset    Helppo B    3/50
   15.09.2011    Syyskuun KRJ Cup    Helppo C    18/221
   15.09.2011    Koston Suomenhevoset    Helppo C    6/50
   14.09.2011    Cecam Shetlands    Helppo B    3/40
   13.09.2011    Koston Suomenhevoset    Helppo B    6/50
   12.09.2011    Fiktio    Helppo C    4/50
   11.09.2011    Stal Lycan    Helppo C    5/49
   10.09.2011    Bairdon    Helppo B    5/30
   10.09.2011    Fiktio    Helppo C    1/50
   08.09.2011    Mörkövaara    Helppo B    3/40
   06.09.2011    Mörkövaara    Helppo B    2/40
   05.09.2011    Mörkövaara    Helppo B    6/40
   05.09.2011    Katvusto    Helppo B    6/40
   04.09.2011    Katvusto    Helppo B    1/40
   03.09.2011    Katvusto    Helppo B    2/40
   31.08.2011    Satulinna    Helppo B    6/80
   31.08.2011    Rohmula    Helppo C    1/60
   30.08.2011    Västerby    Helppo B    4/50
   30.08.2011    Västerby    Helppo B    4/49
   29.08.2011    Västerby    Helppo B    4/49
   28.08.2011    Västerby    Helppo B    2/50
   23.08.2011    Satulinna    Helppo C    1/30
   22.08.2011    Stal Lycan    Helppo C    9/97
   22.08.2011    Satulinna    Helppo C    1/30
   21.08.2011    Stal Lycan    Helppo C    6/97
   21.08.2011    Rågkross    Helppo B    4/60
   21.08.2011    Rågkross    Helppo B    5/60
   21.08.2011    Annin kisatalli    Helppo C    2/30
   20.08.2011    Edrian Fjords    Helppo C    2/45
   20.08.2011    Edrian Fjords    Helppo B    6/49
   19.08.2011    Stal Lycan    Helppo B    8/100
   16.08.2011    Eekker    Helppo B    7/50
   15.08.2011    Eekker    Helppo B    3/50
   14.08.2011    Cheritable    Helppo B    8/100
   06.08.2011    Satulinna    Helppo B    2/30
   04.08.2011    Ruohometsä    Helppo C    5/28

Päiväkirja

ERJ:n alaiset tarinaestekilpailut Heijastuksessa 21.5.2012 - kutsu
Sijoitus: 3/4
Osallistuimme seuraavanlaisella tarinalla:
Kun olimme kisa-aamuna Joonan kanssa päässeet melkein kisapaikalle asti, kuulin auton radiosta kuinka meteorologi lupasi juuri kisojen ajaksi kauheaa ukkosmyrskyä. Suuni loksahti auki ja jännityin. Ei sillä etteikö Joona ukkosmyrskystä selviäisi, itseänihän se enemmänkin jännitti, suorastaan pelotti. Jalkani menivät aivan veteliksi, onneksi en itse ollut auton ratissa, sillä olisimme aivan varmasti olleet ojassa. Ainakin melkein.

Kun olimme sitten hetken aikaa ehtineet tutustua kisapaikkaan, oli pilviä jo kasautunut aika lailla ja pian kuului kova jyrähdys. Säikähdin, kiljaisin ja hyppäsin suoraan vieressäni olleen kisatallin omistajan syliin lähes kirjaimellisesti. Siinä hetkisen naureskeltuamme lähdinkin jo takaisin Joonan luo ja matkalla päätin, että tästä päivästä selvitään kyllä vaikka vähän pelottaisikin.

Loppujen lopuksi päivä olikin täysi fiasko, sillä pelkäsimme Joonan kanssa molemmat ja radalla sinkoilimme minne sattuu ja minä olin sitten radan suoritettuamme uimassa kuralammikossa. Parempi onni ensi kerralla.

Valmennukset

Estevalmennus, taso 60cm, valmentajana Deliver
Alkuverryttelyssä Joona oli reippaalla tuulella, ja Pilkku joutui kunnolla puskemaan apunsa läpi. Puomit sujuivat hyvin käynnissä, kunhan Pilkku sai ensin Joonan kuulolle. Joona rentoutui pikkuhiljaa, kun rupesi oikeasti kuuntelemaan annettuja apuja. 50cm korkealla verryttelyesteellä Joonan sisällä syttyi liekki, ja Pilkku sai tehdä töitä jottei rynnätty päin seiniä. Ihme kyllä puomi ei kolahtanut kertaakaan vaikka olisi voinut uskoa. Lopulta ratsukko sai päätökseen että kumpi päättää että milloin mennään, minne ja kuinka lujaa. Sen jälkeen yhteistyö pelasi loistavasti. Sarjaesteillä Joona ja Pilkku pärjäsivät loistavasti, ja 60cm korkeat kolme estettä ylittyivät mallikkaasti. Toisella kerralla Joona hidasti kesken sarjaa raviin ja askeleet hieman sekosivat mutta Pilkku sai korjattua asian nopeasti ja näin säästyttiin puomien putomiselta. Seuraavilla kerroilla erottui selkeää edistymistä, Pilkun avut selkenivät ja hän muisti myös patistaa Joonaa liikkeelle tarpeeksi. Loppujen lopuksi valmennus sujui molempien osalta hyvin, Pilkun pitää vain muistaa että hän on heistä kahdesta pomo.

Estevalmennus 40-60cm 03.09.2011 Pikkukalliossa - kutsu
Jonna osallistui Joonan kanssa Pikkukallion valmennuspäivän 40-60cm-estevalmennukseen, jossa keskityttiin lähestymisiin ja tasaisen vauhdin ylläpitämiseen esteiden välillä. Joona oli suloinen näky, kun se taapersi isojen ponien joukossa, ja oli olevinaan niin kovin iso itsekin. Kun se huomasi, että kentällä on esteitä, ei se oikein millään jaksanut keskittyä yhtään mihinkään. Jonna sai kyllä hurjasti tehdä töitä, että sai hallittua orin kaikissa askellajeissa, mutta ratsukko teki oikein hyvää työtä alkuverryyttelyissä, ettei minun tarvinnut puuttua työskentelyyn paljoakaan. Lämmittelyesteenä hypättiin pari kertaa pieni ristikko, jolle Joona lähestyi aina aivan turhan innoissaan, sotkeutui omiin töpöjalkoihinsa ja hyppäsi esteen yli valtavalla loikalla. "Okei, ei ihan sitä mitä haettiin mutta kelpaa", tuumin melkein jokaisen hypyn jälkeen. Neuvoin Jonnaa ratsastamaan Joonaa kokoajan eteenpäin, mutta silti pitämään sen aisoissa. Joka välissä ratsukon täytyi tehdä voltteja, ettei Joona lähtenyt kipittämään ties minne. Harjoittelimme lämppäesteen jälkeen lähestymisiä radalla, johon sisältyi pieniä pystyesteitä ja ristikoita, sekä yksi pieni okseriristikko. Pystyesteet ja ristikot Joona hyppäsi ilmavasti ja innoissaan, mutta okseriristikko jouduttiin ottamaan uusiksi ainakin viisi kertaa, ennen kuin pippurinen poniori suostui sen hyppäämään. Poni oli melkein koko valmennuksen ajan aivan liian tättähäärämäisen innostunut kaikesta, eikä Jonnalla ainakaan tylsää ehtinyt selässä tulla. Pari kertaa ratsastaja horjahti hypyn jälkeen kaulalle, kun Joona loikkasi kunnon ilmavaralla ristikon yli. Esteiden välillä ori aina kiihdytti, mutta kuunteli ratsukon apuja tarvittaessa kiltisti, ja yleensä viimeiset metrit ennen estettä poni kulki rauhallisemmassa temmossa. Joonan kanssa on tärkeää ottaa erittäin perusteelliset alkuverryttelyt, ja mieluiten niin, että esteet rakennetaan kentälle vasta alkulämpän jälkeen. Muuten Joona ei jaksa yhtään keskittyä töihin. Sekä hillityt lähestymiset, että tasaisen temmon pitäminen esteiden välillä tuottivat ratsukolle pienoisia ongelmia aina silloin tällöin, mutta loppua kohden tämänkin ratsukon työskentely parani. Ei kuitenkaan aivan täydellinen suoritus, eli lisää vain reeniä pikku-Joonalle :)

Estevalmennus, valmentajana Mirage
Esteillä rakensin ensin muutaman yksittäisen pienen, n. 30 sentin, pystyesteen, jotta näkisin Joonan hyppäämistä. Joona päättikin olla taas hieman kiukuttelutuulella ja kielsikin ensimmäisellä esteellä. Toisella esteellä, jolle tultiin hieman epäsuorasti, ori hyppäsi kuitenkin hyvin. Pyysin hyppäämään vielä ensimmäisen esteen toiseen kertaan ja hieman käskemään oria enemmän, jos se tuntuu yhtään sille että saattaisi kieltää. Tällä kerralla ori kuitenkin toimi hyvin ja hyppäsi oikein komean ja ilmavan hypyn. Muutin toisen esteen muuriksi ja pyysin kiertämään esteen, niin läheltä kuin suinkin, käynnissä, jotta ori näkisi esteen. Seuraavaksi teimme ns. ohiratsastuksia ko. esteelle laukassa. Kun este oli ohitettu molemmilta puolilta, pyysin lähestymään suoraan kohti estettä ja tarvittaessa muistuttamaan ja käskemään raipalla, jos ori tuntuisi haparoivan. Muistutin myös ääniavuista, joita voi käyttää jos ori näyttää epäröivän. Ori hyppäsikin esteen hyvin ja olin tyytyväinen siihen. Tein loppuun pienen radan, jossa myös tuo samainen muurikin oli. Rata meni hyvin vaikka ori kielsikin kerran muurille mutta toisella yrittämällä hyppäsi sen mukisematta.

Kouluvalmennus, valmentajana Mirage
Joonan kanssa olin ajatellut keskittyä temmon vaihteluihin ja siihen että saisimme oriin menemään puhtaita laukannostoja. Lämmittely oli jo suoritettu ja aloittelimme valmennuksen Joonan herättelemisellä kunnolla. Tempon vaihteluita pysähdyksestä käynnin kautta raviin ja toisinpäin, sekä voltteja ja suunnanvaihtoja. Tiesin, että Joona osaa olla toisinaan hankala kaveri, joten ajattelin että tällä kertaa ei pääsisi niin kuski kuin hevonenkaan helpolla. Teimmekin pitkiä pätkiä noita vaihteluja ja arvelin, että Joonan mielihalu pukitteluun laukkatyöskentelyn alkuun olisi selätetty, joten pyysin nostamaan laukan. Mutta jostain Joona kuitenkin kaiveli sen ylimääräisen energiapommin ja paukautti hirvittävän pukin. Teimme väliin muutaman siirtymisen ravista käyntiin ja sitten laukannosto, joka tällä kertaa onnistuikin hyvin. Pieni pätkä lisättyä laukkaa jonka jälkeen taas pieni ravipätkä ja taas siirtyminen laukkaan. Joonan korvista näki, että oripoika harkitsi hetken niskoittelua, mutta malttoi kuitenkin mielensä ja nosti täydellisesti laukan. Pyysin kiittämään oria ja antamaan sen irroitella hieman valmennuksen päätteeksi.

Kouluvalmennus
Valmentajamme Elisa oli pitkästä aikaa taas päässyt tallille minua ja Joonaa valmentamaan. Päätimme heti alkuunsa, että otettaisiin ihan perusjuttuja pysähdyksistä peruutuksiin, laukannostoja ja pyritään siihen että saataisiin poni keskittymään. Heti kun pääsimme Joonan kanssa maneesiin, alkoi poni touhottaa hullunlailla. Elisa käski istua kunnolla satulaan ja antaa puolipidätteitä ja tehdä voltteja, jotta poni hidastaisi. Joonan mielestä se ei ollut kivaa ja se päättikin iskeä jarrut pohjaan, minun melkein lentäessä sen pään yli. Käskin sen uudestaan liikkeellee ja nyt sujui jo paremmin. Muutaman kävelykierroksen jälkeen alettiin tehdä jokaiselle sivulle aina yksi pysähdys ja viisi askelta peruuttaen. Tämä sujui hyvin heti kun Joonan sai ensimmäisen kerran jälkeen tajuamaan että se saa kyllä vielä peruutuksenkin jälkeen jatkaa matkaa eteenpäin. Kun saimme ponin keskittymään tarpeeksi, saimme ravailla muutaman kierroksen ja sitten nostaa laukan aina pitkälle sivulle. Ensimmäisellä nostolla Joona päättikin sitten pukittaa. Onneksi olin osannut varautua siihen ja pysyin selässä. Pukin jälkeen ponille tuli kamala kiire ja Elisa huuteli toisesta päästä maneesia, että pitäisi istua syvälle satulaan ja rauhallisesti hidastaa ponia pienillä puolipidätteillä. Sain kuin sainkin ponin rauhalliseksi ja muutaman kerran jälkeen kun olimme laukanneet pitkät sivut ilman hösellystä saimme aloittaa loppuverryttelyn joka sisälsi paljon voltteja.

VIRTUAALITALLI / VIRTUAALIHEVONEN

Otsikon kuvat © Kiira & Reesink Horses, Muu materiaali © Satulinna (ellei toisin mainita)